ŠMARNICE - MARIJIN MESEC

ŠMARNIČNO BRANJE 2018

natisni
PDF

ŽIVETI ZA BOGA IN ZA BLIŽNJE

 

 

 

Predstavljamo vam nekaj zgodb letošnjega šmarničnega branja, ki bo posvečeno Frideriku Ireneju Baragi.
Avtorica: Urška Smerkolj

1. FRIDERIK IRENEJ BARAGA – Zgled življenja za Boga in za bližnje
 
Začenjamo z letošnjim šmarničnim branjem, ki govori o življenju in delu Friderika Ireneja Barage. Mineva 150 let od njegove smrti in prav je, da v jubilejnem letu namenimo posebno pozornost temu velikemu misijonarju in našemu svetniškemu kandidatu, ki je deloval med severnoameriškimi Indijanci. Ves mesec maj bomo prebirali zgodbo o njegovem življenju, za katerega velja med ljudmi živo prepričanje, da je bilo svetniško. 
Spoznali bomo mladega Friderika, ki je ob svoji materi in očetu rasel v ljubezni do Boga. Skupaj z Njim je gradil svoje načrte za prihodnost in se vedno bolj prepuščal Njegovemu vodstvu. Bog ga je namesto v Trebenjsko graščino odpeljal v daljno Ameriko med Indijance. Friderik se je boril za njihovo dostojanstvo, med tem ko so jih drugi belci imeli za manjvredno raso in oviro na poti osvajanja nove dežele. Postali so njegovi bratje in sestre v Kristusu. Z njimi je želel deliti največ kar je imel: vero v Boga in sveto Cerkev. Z gorečim pričevanjem in konkretno misijonsko dejavnostjo je spreobrnil na stotine Indijancev in jim pomagal graditi občestvo. Vabil jih je, da bi živeli polno življenje v ljubezni do Boga in do bližnjega. K temu vabi danes tudi nas.
Živimo v času, ko se pogosto slišijo sporočila: poskrbi zase, uživaj, zaupaj vase, privošči si! Hitro smo v skušnjavi, da se pričnemo vrteti sami okoli sebe, pri tem pa ni prostora ne za Boga, ne za bližnjega. Čeprav smo poklicani, da bi služili in se darovali, da bi bilo naše življenje vedno bolj rodovitno in polno, ostajamo sami. Čutimo, da v nas ni pravega veselja in da nismo izpolnjeni. Namesto, da bi spreminjali svoje življenje, skušamo na lahek način zapolniti praznino. 
Zgled Friderika Barage nas želi spodbuditi, da bi presegali začaran krog egoizma in stopili na pot darovanja.  Njegova predanost Bogu je bila podobna Marijini. Vsak dan se bomo ozrli nanjo in jo prosili, naj nam pomaga, da bomo v sebi premagovali samozadostnost in sebičnost ter v svojem življenju odpirali prostor Bogu in bližnjemu. 
Danes pa, ko začenjamo šmarnično pobožnost, prosimo Marijo, naj ne ostane le pri lepi navadi. S Friderikovimi besedami jo prosimo: O Marija, Mati milosti božje, milostno mi pomagaj, da svoje življenje resnično in zanesljivo poboljšam.

http://www.salve.si/index.php?option=com_content&view=section&layout=blo...